Crkva Svete Katarine

 

Župna crkva Sv. Katarine, sagrađena na obali Bosuta, na izuzetno lijepom prapovijesnom lokalitetu Gradini, sa školskim primjerom očuvanog opkopa, vrlo je vrijedan kulturno-povijesni spomenik. Sagrađena je u 14. stoljeću.

Prema arheološkim istraživanjima crkva je imala svoju romaničku prethodnicu. Nalazila se na mjestu današnje crkve. Ispod sadašnjeg poda otkrivene su još dvije podne razine, u desnom kutu ispred apside ostaci rimske arhitekture. Tijekom iskopavanja otkriveni su grobovi na redove bjelobrdske kulture, te ostaci monumentalne građevine iz ranije faze. Vjerojatno su graditelji te prve crkve bili obitelj LOTHARD koji su tada bili vlasnici Nijemca.

Druga (današnja) crkva sagrađena je početkom 15. stoljeća i bila je u gotičkom stilu. Gotička crkva je sjela i na ranije bjelobrdsko grobište, a prostor oko nje funkcionirao je i u kasnom srednjem vijeku kao mjesno groblje. Osim toga, pretpostavlja se, kako se upravo na ovom mjestu, u središtu današnjih Nijemaca nalazila i srednjovjekovna utvrda i trgovište Nijemci.

Treća promjena stila crkve je barok. Barokizaciju crkve su proveli svećenici na službi u Nijemcima don Luka i Andrija Natali. To se dogodilo početkom 18.  stoljeća i takva je ostala do danas.

U ratu je je uništena, ali se nakon završetka rata obnovila.

Podijeli

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Skip to content