Obilježavanje Svjetskog dana ptica selica u Nijemcima

Turistička zajednica općine Nijemci po treći put na izletištu Sopotac organizira obilježavanje Svjetskog dana ptica selica, a ove godine po prvi puta u suradnji s udrugom Biom. Svjetski dan ptica selica obilježit će uz učenike osnovnih škola s područja općine Nijemci. Obilježavanje ovog događaja važnog za osvješćivanje djece i mladih o važnosti zaštite prirode financirano je iz projekta ”Pronađi ptice na dva kotača”.

Obilježavanje Svjetskog dana ptica selica prvi je dio projekta ”Pronađite ptice na dva kotača” dok je slijedeći korak projekta kreiranje tematskih biciklističkih ruta. Projekt ”Pronađite ptice na dva kotača” financiran je sredstvima iz Fonda za turistički nedovoljno razvijena područja i kontinent. Sredstva su osigurana od strane Hrvatske turističke zajednice i Turističke zajednice Vukovarsko – srijemske županije. Cilj aktivnosti je potaknuti interes za promatranjem ptica među širom populacijom naročito kod djece, razviti svijest o očuvanju biljnog i životinjskog svijeta te zaštiti prirode. Samim time i predstavljanje turističkih potencijala Centra za promatranje ptica Nijemci, specifične ponude promatranja ptica u regiji te naglašavanje važnosti razvijanja aktivnog turizma koji ne narušava biološku raznolikost.

U sklopu ovog događaja, u petak, 14.10.2022. godine za učenike će biti organizirana posjeta Centru za promatranje ptica gdje će učenici imati priliku sudjelovati na radionicama o pticama na području poznatog izletišta Sopotac. Tijekom posjete učenici će imati priliku sudjelovati u edukativnim radionicama o pticama i njihovim prilagodbama, prstenovanju ptica koje će provesti iskusni prstenovač te će promatrati ptice tijekom vožnje na brodu Sv. Katarina.

Svjetski dan ptica selica počeo se obilježavati 1993. godine s ciljem dizanja svijesti javnosti o važnosti zaštite i očuvanja ptica selica, kao i o važnosti međunarodne suradnje u zaštiti i očuvanju seobe ptičjih vrsta.

Općina Nijemci smještena je na jugoistoku Vukovarsko-srijemske županije, koji se tradicionalno naziva Srijem. Kroz općinu teče rijeka Bosut koja je oblikovala ovaj prostor. S druge strane, najveća šuma hrasta lužnjaka u Hrvatskoj velikim se dijelom prostire na području Općine Nijemci. Sve to pridonijelo je velikom prirodnom bogatstvu područja Općine, koja obiluje raznolikom florom i faunom, a prije svega tu se ističu ptice. Na području općine zabilježeno je oko 100 vrsta ptica od kojih se neke gnijezde, dok neke koriste ovo područje kao odmorište tijekom seobe ili za zimovanje.

Zbog toga je ovo područje vrlo atraktivno za promatranje ptica tijekom čitave godine, a sama općina konstantno radi na promociji promatranja ptica, ali i edukaciji lokalnog stanovništva i javnosti o važnosti ptica i njihovog očuvanja.

Turistička zajednica općine Nijemci svojim radom trudi se razvijati nove turističke proizvode, stvara nove motive dolaska posjetitelja, a posebno radi i na podizanju kvalitete u destinaciji kroz razne edukacije i osvješćivanjem lokalnog stanovništva jer dobro je poznato kako je ključ razvitka održivog turizma upravo u simbiozi lokalnog stanovništva i posjetitelja.

Udruga Biom je organizacija civilnog društva koja se bavi očuvanjem prirode, njezinim promicanjem i popularizacijom. Od 2018. godine je predstavnik Hrvatske u BirdLife International, svjetskoj krovnoj organizaciji za zaštitu ptica, njihovih staništa i svjetske biološke raznolikosti, koja okuplja predstavnike iz više od 120 zemalja svijeta. Udruga Biom posvećena je  edukaciji javnosti o važnosti očuvanja ptica i njihovih staništa, te stoga često organizira edukativna predavanja i promatranja ptica za javnosti te različite edukativne radionice za djecu.

Podjeli

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Skip to content