OBJAVLJENI NOVI UVJETI ZA ULAZAK U REPUBLIKU HRVATSKU

Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske donio je novu Odluku o privremenoj zabrani i ograničavanju prelaska preko graničnih prijelaza RH koja na snagu stupa 1. travnja i vrijedi do 15. travnja 2021. 

Prema novoj odluci svi putnici koji, neovisno o državljanstvu, dolaze u Republiku Hrvatsku iz država ili regija članica EU-a/EGP-a, a koje se trenutačno ne nalaze na takozvanoj zelenoj listi, u Hrvatsku mogu ući uz:

1) predočenje potvrde o negativnom PCR ili brzom antigenskom testu na korona virus koji je naveden na Zajedničkoj listi brzih antigenskih testova koje međusobno priznaju države članice Europske unije, pod uvjetom da nalaz testa nije stariji od 48 sati od trenutka testiranja do dolaska na granični prijelaz;  

2) predočenje potvrde o cijepljenju za osobe kojima je prošlo 14 dana od cijepljenja drugom dozom cjepiva protiv COVIDA-19 ili od cijepljenja jednom dozom, ako se radi  o cjepivu koje se prima u jednoj dozi;

3) predočenje pozitivnog PCR ili brzog antigenskog testa, kojim se potvrđuje da se osoba oporavila od infekcije korona virusom, pri čemu je taj test napravljen unazad 180 dana, a stariji je od 11 dana od dana dolaska na granični prijelaz ili uz predočenje potvrde o preboljenoj bolesti izdane od liječnika.

Ukoliko osoba ne ispunjava jedan od gore propisanih uvjeta, određuje se samoizolacija po dolasku u Hrvatsku uz mogućnost PCR ili brzog antigenskog testiranja na COVID-19, a u slučaju nemogućnosti testiranja samoizolacija traje 10 dana.
 
Državljanima trećih strana omogućen je ulazak u Hrvatsku ukoliko zadovolje jedan od gore navedenih uvjeta te predoče potvrdu o uplaćenom aranžmanu u turističkom smještaju ili su vlasnici kuća ili plovila u Republici Hrvatskoj. 
 
Bitno je napomenuti kako se navedenom odlukom djeca mlađa od sedam godina izuzimaju od obveze predočenja negativnog rezultata testa i samoizolacije ukoliko roditelji ili skrbnici posjeduju  negativni PCR ili brzi antigenski test, odnosno potvrdu o cijepljenju ili preboljenoj bolesti COVID-19.
 
Detaljnije informacije dostupne su u tri jezične varijante na COVID Q&A stranicama Hrvatske turističke zajednice. 

Podjeli

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Skip to content