Međunarodni dan ptica selica

Konvencija o migracijskim vrstama (CMS), Sporazum između Afro-Europe i Azije (AEWA) i Okoliš za Ameriku (EFTA) udružili su snage kako bi ojačali globalno priznanje i uvažavanje ptica selica.

Na svom se dugom putovanju ptice selice suočavaju s mnogim prijetnjama. Njihovi međukontinentalni selidbeni putevi sadrže ključna odmarališta koja pticama pružaju neophodan odmor i izvor hrane prije nego nastave svoje putovanje. 10. svibnja u preko 70 zemalja diljem svijeta obilježava se Međunarodni dan ptica selica.

Ove godine tema Međunarodnog dana ptica selica je “Zaštitimo ptice: budi rješenje za plastično zagađenje!”.

Tim povodom Turistička zajednica općine Nijemci organizira u petak, 10. svibnja 2019. godine program koji će sadržavati edukaciju o pticama selicama, prstenovanje ptica te promatranje ptica s broda Sveta Katarina na rijeci Bosut u trajanju od 9:20 do 12:00 sati što je ujedno i dio programa povodom Dana otvorenih vrata EU projekata. Program će se održati u Centru za promatranje ptica Nijemci – izletište Sopotac. 
Edukaciju i prstenovanje ptica održat će ornitolozi Marina Grgić, Maksima Vujnović te Adrian Tomik iz udruge Hrvatsko društvo za zaštitu ptica i prirode.

Na edukaciji, prstenovanju te promatranju ptica sudjelovat će učenici 5. i 6. razreda Osnovne škole ,,Ivan Kozarac” iz Nijemaca te vrtićka djeca Dječjeg vrtića ,,Medenjak” iz Nijemaca.
Vrlo smo radosni i ponosni zbog provođenja ovog programa jer cilj obilježavanja Međunarodnog dana ptica selica je djelovanje na svijest javnosti o važnosti očuvanja migratornih vrsta ptica.

Podjeli

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Skip to content