galerija

Manifestacija Divan je kićeni Srijem je nastala, nakon mirne reintegracije okupiranog dijela RH, u okviru obilježavanja dana općine Nijemci koje se održavalo 15. svibnja. Od 2003. godine izlazi iz okvira obilježavanja dana općine Nijemci i prerasta u središnju manifestaciju za Srijem. Na taj način se ostvario cilj organizatora da to postane središnja manifestacija koja će povezivati Hrvate Srijemce s obje strane granice.“Divan je kićeni Srijem “ koja njeguje tradicijsku kulturu, folklorno naslijeđe i identitet zapadnog Srijema. Pokrovitelj manifestacije “Divan je kićeni Srijem “ je Općina Nijemci, organizator Turistička zajednica Općine Nijemci i udruga “Divan je kićeni Srijem“. Nositelji kulturnih manifestacija u većini slučajeva su Kulturno-umjetnička društva naše općine koja se trude da svojim nesebičnim radom čuvaju kulturnu baštinu našega kraja i jednim dijelom odgajaju novi naraštaj na vrijednostima kulturne civilizacije našega doba.

logotip

Od kulturnih događaja s manifestacije posebno su dominantni „Sijelo pučkih pisaca Slavonije, Baranje i Srijema“ koje pisanom i izgovorenom riječju „brani“  svoj kontinuitet više od dva desetljeća.Tradicionalizam se živi  i čuva uz kola, pjesme i običaje brojnih domaćih i gostujućih folklornih skupina koje plijene posebnu pažnju posjetitelja.Sportski dio manifestacije uključuje nogometne susrete, ribičko natjecanje, natjecanje u kuhanju najboljeg ribljeg paprikaša, streljačko natjecanje. Ljubitelji „dobre kapljice“  zasigurno će biti zaustavljeni pred izložbom primamljivih eksponata – voćnih rakija.

Manifestacija « Divan je kićeni Srijem »  gostima nastoji  prezentirati najbolje domaće kvalitete tradicionalističkog i suvremenog življenja i u njima p(r)obuditi impresiju vlastitog podrijetla. Istovremeno ova manifestacija je i prilika za razmjenu gospodarsko-turističkih iskustava, ali i prilika za kreiranje nove perspektivnosti seoskog turizma. Sremci i Srijemci sa obje strane granice imaju svoju sličnost i posebnost. Cilj organizirajući ovu manifestaciju porušiti barijeru granice i pomoći našim ljudima u očuvanju svoje tradicije i hrvatske kulturne baštine u dijelu Srema koji pripada Srbiji.